top of page
  • Forfatterens bilde Oddbjörg Erla Jonsdottir

En hyllest til håndvask - med lunket vann og såpe.

Menneskets hender

Det bor en varme i menneskets hender

som i ingenting annet i verden.

Himmels flamme og helvets glo.

Selv nevesteinen ble varm

når menneskehanda tok i den.

-Hans Børli-


Som en forberedelse til håndvask, står foran servanten en liten stund og kjenn på føttene mot underlaget. Om du vil kan du lukke øynene en liten stund. Ta så en titt i speilet og smil til ditt speilbilde, selv om du ikke har lyst til å smile akkurat nå. Kanskje det går an å lure speilnevronene i hjernen til å tro at du møter et smilende menneske som igjen kan gi en gjenklang av positive følelser.


Det vanskeligste er å holde ut med seg selv. Holde ut med seg selv og bære over når det lukter sure strømper av din sjel.

Men prøv med det gode! Husk du skal bo i hus med deg selv så lenge lyset brenner i øynene dine. Hver morgen skal speilet hviske til deg der du står innsydd i ditt eget skrukne skinn og med såpe rundt øreknutene. – Dette er Du, Du, Du … Men prøv med litt vennlighet, et strøk over det glisne håret kanskje: – Det går nok bra, kamerat. Det går nok bra …

For mye av hatet og kulden i verden kommer av menneskets tærende selvhat.

-Hans Børli-


Se deg i speilet en stund og lytt nøye. Kanskje speilet visker til deg – Dette er Du, Du, Du… Det går nok bra kamerat, det går nok bra.


Før du skrur på vannet, ta en titt på hendene dine. Hva er det du ser? Rynker, skrukker, hard hud, risper, hvite flekker på neglene eller struttende årer på håndbaken? Kjenn så etter. Hva kjenner du av sensasjoner i hendene? Varme, kulde, pulseringer, eller ingen ting, det er helt i orden det også. Kanskje det går an å sende en liten hilsen til hendene. Et øyeblikk av takknemlighet, for alt disse hendene har utført for deg i det siste. Det blir mange handlinger vi kanskje ikke tenker så mye over, men kan bety så mye, om ikke for deg, for en annen.

Fukt så hendene med vann. Kjenn hvordan vannet renner over hendene. Hvordan er temperaturen på vannet. Må du justere blandebatteriet så du får en mer behagelig temperatur på vannet?


Tilfør tilstrekkelig såpe til å dekke begge henders overflater. Begynn med å gni håndflatene mot hverandre. Kan du kjenne hvordan kontaktflaten mellom hendene forandrer seg når du gir håndflatene sammen? Kan du kjenne hvordan såpen sprer seg utover hendene?


Gni høyre håndflate over venstre håndbak inkludert mellom fingrene. Kan du kjenne hvordan fingrene kjærtegner hverandre i det du sprer såpen rundt? Hva annet kan du kjenne? Gjør så det samme med venstre håndflate over høyre håndbak. Hva kjenner du her? Uten å streve for en spesiell opplevelse, bare legg merke til det som er, akkurat nå. Det tenger ikke å være noe annerledes, det du kjenner akkurat nå, er godt nok.


Vend hendene så håndflatene snur mot hverandre, flett fingrene og gni håndflatene sammen. Hva kjenner du her? Klemmer du fingrene hardt eller lett. Hvordan er trykket mellom håndflatene? Hvordan er det med pusten mens du gjør dette. Holder du pusten? Kanskje det er på tide med et godt magadrag og en langsom utpust, akkurat nå.


Gni baksiden av fingrene mot motsatt håndflate, med sammenlåste fingre. Kan du kjenne om du presser neglene inn i fingrene eller ikke. Hvordan er det med såpen, kan du kjenne hvordan, eller om den skummer? Kjenn hvordan du løser grepet, kan du kjenne hvordan fingertuppene stryker over fingrene?


Grip så med høyre hånd rundt venstre tommel og gni med roterende bevegelser. Hva kjenner du her? Kan du kjenne formen av tommelen inn i hånda? Er grepet tett eller løst, eller sånn passe? Gjør det samme på andre side. Grip med venstre hånd rundt høyre tommel og gni. Kjenner du det samme her, eller er det noe annet du kjenner på denne siden?


Plasser så fingrene på høyre hånd i venstre håndflate og gni fingertuppene i roterende bevegelser inn i håndflaten. Kan du kjenne hvordan fingertuppene tegner en sirkel i håndflaten når du gnir? Gnir du med eller mot sola? Gjør det samme på andre side, plasser fingertuppene på venstre hånd i høyre håndflate og gni. Gnir du med eller mot sola, eller begge deler? To runder til høyre og to venstre kanskje?


Skyll så hendene under rennende vann. Kan du kjenne hvordan vannet treffer hendene og skyller bort såpen? Kan du kjenne temperaturen på vannet? Er det varm, kalde eller akkurat passe? Kanskje du kan si til deg selv: Alt som ikke er mitt, skylles bort. Du trenger ikke å bære på det som ikke er ditt så la vannet skylle det vekk. Kanskje du kjenner et øyeblikk av lettelse i det du gjør dette.


Tørk så hendene grundig. Kjenn hvordan håndkledet kommer i kontakt med hendene. Kan du kjenne hvordan hendene gradvis blir tørre? Hvordan har du det akkurat nå? Hva er det du kjenner akkurat nå? Kan du anerkjenne det som dukker opp, øyeblikk for øyeblikk? Et er Ok å ikke være Ok, det er også noe å erkjenne. Godt nok det også.


Disse øyeblikkene som du har tatt for å kjenne etter hvordan hendene kommer i kontakt med hverandre utgjør øyeblikk av oppmerksomhet. Slike øyeblikk, i løpet av dagen, hvor du forankrer oppmerksomheten i det du gjør og utføre handlingen med en intensjon om å være til stede, har god effekt på helsen. Bare kjenn etter hvordan det kjennes i hele kroppen akkurat nå? Har du klart å senke skuldrene litt? Det trenger ikke å ta mye lengre tid enn et minutt. Et minutt av oppmerksomt nærvær. Flere slike minutter i løpet av dagen kan gjøre en forskjell.


Bare husk å skru av vannet for du går fra servanten.Lykke til.

22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page